Przed nami XI edycja Festiwalu Kulinarnego Europa na widelcu

22.05.2019 13:50

Od 29 maja do 2 czerwca we Wrocławiu odbędzie się znana kulinarna impreza pozwalająca odkrywać europejskie smaki. Twarzą festiwalu jest Robert Makłowicz, który jak co roku zachęcać będzie do spróbowania przeróżnych przysmaków z europejskich krajów. Patronem medialnym i partnerem Festiwalu jest Meloradio, które 1 czerwca przeprowadzi relacje na żywo z przebiegu imprezy.

Europa na Widelcu

W tym roku obchodzimy 30. rocznicę częściowo wolnych wyborów z 1989 roku, wydarzenia, które odmieniło losy Polski i świata, przyczyniając się w sposób fundamentalny do upadku bloku sowieckiego. Wrocławski festiwal Europa na widelcu od samego początku miał przypominać znaczenie wyborów 4 czerwca dla naszych losów i znaczenie wolności, której odzyskanie od 11 lat wspólnie świętujemy na rynku.

FILOZOFIA FESTIWALU

Z racji upływu 30 lat od tych przełomowych wydarzeń, zaserwujemy w tym roku 30 potraw z 15 krajów, na których losy wpływ miały polskie wybory z 1989 roku oraz tych, których najnowsze dzieje były niejako antytezą wybranej przez Polaków drogi kompromisu i stopniowego dochodzenia do wolności.

W menu zatem:

Polska – rzecz bezdyskusyjna – wybory bowiem, choć tylko częściowo wolne, były kamieniem węgielnym w odzyskaniu przez nasz kraj wolności i suwerenności.

Niemcy – to dzięki wydarzeniom w Polsce możliwe było zburzenie muru berlińskiego i zjednoczenie Niemiec. 

Czechy – aksamitna rewolucja i upadek komunizmu w Czechosłowacji także możliwe były dzięki wcześniejszym zmianom w Polsce.

Słowacja – późniejszy rozpad Czechosłowacji i zaspokojenie aspiracji narodowych Słowaków to wynik przezwyciężenia komunizmu zapoczątkowanego w Polsce.

Ukraina – uzyskanie niepodległości przez Ukraińców i wejście Ukrainy na europejski szlak możliwe były dzięki rozpadowi imperium sowieckiego zapoczątkowanemu w Polsce.

Litwa, Łotwa, Estonia – wszystkie trzy państwa bałtyckie wyzwoliły się spod rosyjskiej zależności i odzyskały niepodległość wskutek destrukcji komunizmu i upadku Sowietów, do czego walnie przyczyniły się wydarzenia z 1989 roku w Polsce.

Bułgaria i Rumunia – rozpad bloku wschodniego zapoczątkowany w Polsce dotarł również do Bułgarii i Rumunii.

Słowenia, Chorwacja, Serbia, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina, Macedonia – dawna Jugosławia rozpadała się krwawo i okrutnie już po upadku imperium sowieckiego, jednak nie w drodze porozumień i kompromisów, jakie zapoczątkowano przy polskim okrągłym stole, będącym dziś dla świata symbolem politycznej mądrości, a jakże często postponowanym przez nas samych.  

 

plakat ENW'19

PROGRAM WYDARZEŃ FESTIWALOWYCH

29 maja – 2 czerwca  (środa – niedziela)

Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych

31 maja (piątek)

spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu Wrocławskie Spotkania Nalewkowe,

pl. Solny 16 (budynek Starej Giełdy, obowiązują zapisy pod adresem polskaakademiasmaku@gmail.com)

 

1 czerwca  (sobota)    

spotkanie degustacyjne Najciekawsze wina Dolnego Śląska, Rynek 16/17 (restauracja Akropolis, rezerwacja miejsca na stronie www.EnWdegustacja.evenea.pl)                     

 

1 czerwca  (sobota)

Główny dzień festiwalu –Biesiada europejska

 

  • degustacja dań z 15 krajów Europy
  • atrakcje z okazji Dnia Dziecka (m.in. warsztaty kulinarne dla najmłodszych Akademii Młodego Kucharza, koło fortuny, fotobudka)
  • pokazy kulinarne, występy na scenie, konkursy
  • tort dla wrocławian
  • wieczór największych klasyków polskiej muzyki rozrywkowej w interpretacji artystów młodego pokolenia: Natalii Widuto, Natalii Lubrano i Bartka Deryło. A na deser "Sen o Dolinie" i kilka innych przebojów z samym Krzysztofem Cugowskim oraz orkiestrą Dziubek Band pod kierunkiem Mariusza Dziubka.

 

31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)

Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety do nabycia na stronie www.dinnerinthesky.info)

 

31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)

 

Dzień dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną we Wrocławiu (szczegóły i zapisy na stronie www.biblioteka.wroc.pl)

31 maja (piątek), spotkania autorskie w czterech filiach Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu

  • Filia nr 1, ul. Sztabowa 98, spotkanie z Danielem de Latour
  • Filia nr 7, ul. Suwalska 5, spotkanie z Anną Manną Poznańską
  • Filia nr 13, Centrum Innowacji Przejście, ul. Świdnicka 19, spotkanie z Agatą Dobrowolską

31 maja/1 czerwca (piątek/sobota)19.00–8.00 Kulinarna Noc w Bibliotece, czyli wieczorno-nocne zabawy dla dzieci w wieku 7–10 lat, Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama, Filia nr 11 MBP we Wrocławiu, ul. Krzywoustego 286

W programie:

  • warsztaty artystyczne i literackie prowadzone przez: Agatę Dobrowolską – projektantkę graficzną i ilustratorkę, Annę Mannę Poznańską – autorkę i ilustratorkę, Daniela de Latour – ilustratora, Maxa Skorwidera – ilustratora
  • spotkanie niespodzianka z Masterchef Junior Julką Cymbaluk
  • wspólna kolacja, nocne oglądanie filmów
  • nocowanie w bibliotece na przyniesionych z domu karimatach i śpiworach
  • śniadanie

Wydarzenie jest bezpłatne, ale obowiązują zapisy (od 20 maja 2019 r.) poprzez formularz rejestracyjny na stronie www.biblioteka.wroc.pl

1 czerwca (sobota) 12.00–14.00 mobilna gra miejska „Dokąd jedziesz, Paddingtonie”,w budynku dworca PKP Wrocław Główny oraz w Filii nr 12 MBP we Wrocławiu mieszczącej się na I piętrze dworca, ul. Piłsudskiego 105

Kim jest skołowany miś z walizką, ubrany w wielki płaszcz i kapelusz? Pomóż tajemniczemu, futrzastemu podróżnemu odnaleźć się na dworcu i przypomnieć sobie cel podróży. Do udziału w rozgrywce zapraszamy dzieci w wieku od 5 do 10 lat wraz z opiekunami.

Uczestnicy muszą posiadać smartfon lub tablet z dostępem do internetu oraz zainstalowaną aplikację ActionTrack (do pobrania na systemy Android oraz IOS).

1 czerwca 2019 (sobota) 11.00–12.00Zdrowe batony i spółka” – warsztaty dla dzieci z Kasią Gubałą, w Centrum Innowacji Przejście (ul. Świdnicka 19 – Przejście Świdnickie)

Słodycze bez cukru? To możliwe. Zdrowe batony wypełnione pysznymi bakaliami czy czekoladowe trufle bez odrobiny cukru. A do tego wszystko dziecięco proste! Nie wierzysz? Zapisz swoje dziecko na nasze warsztaty! Razem z Kasią Gubałą, autorką książek kulinarnych m.in. „Wege w kwadrans” i redaktor naczelną magazynu „Ekostyle” pokażemy wam, jak przygotować słodycze, że palce lizać. Wśród atrakcji: degustacje smakołyków, rozmowy o gotowaniu, konkursy z nagrodami, porady z zakresu zdrowej diety wśród dzieci.

Wydarzenie jest bezpłatne, ale obowiązują zapisy (od 20 maja 2019 r.) poprzez formularz rejestracyjny na stronie www.biblioteka.wroc.pl.

 

1–2 czerwca (sobota – niedziela)

 

Przegląd filmów kulinarnych Filmowa Europa na widelcu w kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 (szczegóły na www.kinonh.pl, bilety do nabycia w kasach kina Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a/21)

31 maja (piątek)

 

18.30 Opowieści okrągłego stołu, reż. Piotr Bikont, Leszek Dziumowicz

i Okrągły stół od kuchni, z udziałem gości specjalnych: Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza

cena biletu: 8,90 zł

19.30 Kolacja Menu Wolności z udziałem gości specjalnych: Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza i pokaz filmu Opowieści okrągłego stołu oraz Okrągły stół od kuchni, Hotel Monopol, ul. H Modrzejewskiej 2 (cena biletu: 290 zł)

 

1 czerwca (sobota)

 

16.00 Chef Flynn, reż. Cameron Yeates, USA 2018, 82’

18.30 W poszukiwaniu umami, reż. Iñigo Ruiz, Hiszpania 2017, 60 '

20.30 Turkish way, reż. Luis González, Hiszpania 2016, 86 '

cena biletu: 16 zł/seans

 

2 czerwca (niedziela)

 

17.30 Żniwa, reż. Andrea Paco Mariani, Włochy 2017, 73'

20.00 Wino we krwi, reż. Emily Railsback, USA, 78'

cena biletu: 16 zł/seans

 

1–2 czerwca (sobota – niedziela)

 

Europejski StrEAT – strefa piwa i food truckóww Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48

1 czerwca (sobota) 12.00–22.00
2 czerwca (niedziela) 11.00–18.00

  • 25 food trucków i 2 bogate stoiska piwne z piwami lanymi i butelkowymi
  • specjalne piwo festiwalowe Smakosz z browaru Profesja
  • konkurs na najlepsze danie z food trucka
  • koncert zespołu Prosto z Mostów

 

1–2 czerwca (sobota – niedziela)

Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym we Wrocławiu

1 czerwca (sobota) warsztaty Przy królewskim stole, Pałac Królewski – Muzeum Historyczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Kazimierza Wielkiego 35

Podczas zajęć dzieci dowiedzą się, jak zachowywano się dawniej przy stole, na czym i co jadali królowie.Czas trwania warsztatów ok. 60 minut. Zajęcia odbędą się z podziałem na grupy wiekowe 11.00 dzieci w wieku 3–6 lat i 15.00dzieci w wieku 7–12 lat.

Wstęp jest bezpłatny. Obowiązują zapisy pod numerem telefonu +48 713 916 940 wew. 113 (od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00–15.00).

 

2 czerwca (niedziela) wykład „Historia jednego przedmiotu, czyli znaczenie widelca w europejskiej zastawie stołu w średniowieczu i wczesnej nowożytności”, Muzeum Archeologiczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Cieszyńskiego 9

Wykład dla dorosłych poprowadzi Jakub Szajt z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Głogowie. Start 13.30. Wstęp jest bezpłatny, nie obowiązują zapisy.

2 czerwca (niedziela) Muzeum Etnograficzne, oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu, ul. R. Traugutta 111-113

10.00–11.00  I grupa i 14.00–15.00  II grupa warsztaty Bartnicy i pszczelarze

Dzieci poszukają odpowiedzi na pytania, kto dawniej robił miód, czym jest leśna pasieka, czy rzeźba może być ulem. Na warsztatach poznamy tajemnice dawnych bartników i pszczelarzy, zobaczymy używane przez nich sprzęty, poznamy legendy o pszczołach. Na koniec zajęć przy użyciu prawdziwego pszczelego wosku spróbujemy wykonać tradycyjny batik na kawałku materiału. Zapraszamy na dziedziniec Muzeum, od strony pl. Zgody.

Zajęcia przeznaczone są dla dzieci w wieku od 5 do 12 lat. Poprowadzą je Marta Derejczyk i Olga Budzan. Czas trwania warsztatów 50 minut. Maksymalna ilość uczestników to 25 osób. Obowiązują zapisy pod adresem edukacja@muzeumetnograficzne.pl. Decyduje kolejność zgłoszeń. Wstęp jest bezpłatny.

10.00-16.00 zwiedzanie wystawy stałej „Dolnoślązacy. Pamięć, kultura, tożsamość” z przewodnikiem oraz specjalnej miniekspozycji przygotowanej na festiwal

Zwiedzanie wystawy stałej ukierunkowane będzie na pokaz sprzętów związanych z przygotowaniem, obróbką i przechowywaniem pożywienia w dawnych czasach. Tego dnia odbędzie się także prezentacja unikatowych sprzętów, które nie są na co dzień wystawione w Muzeum, podczas specjalnej jednodniowej miniekspozycji. Przewodnik będzie oprowadzał chętnych w czasie dwóch spotkań o 11.00–12.00
i 13.00–14.00.

Na wystawę i zwiedzanie w siedzibie Muzeum wstęp jest bezpłatny. Nie obowiązują zapisy.

11.00–16.00 warsztaty piernikarskie

Muzeum we współpracy z Piernikarnią Śląską serdecznie zaprasza na warsztaty wyrabiania historycznych pierników figuralnych. Podczas zajęć chętni wieku od 5+ do 100+ lat poznają dzieje i znaczenie tradycji piernikarskich w dawnej kulturze, ale także własnoręcznie, za pomocą drewnianych foremek wykonają pierniki, które po wypieku będzie można zabrać do domu na pamiątkę. Warsztaty poprowadzi Karolina Klimek.

Zajęcia odbędą się na dziedzińcu Muzeum, wejście od strony ul. Traugutta, w namiocie Biura Promocji i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia. W podanych ramach czasowych uczestnicy mogą dołączać do grupy. Wstęp jest bezpłatny. Nie obowiązują zapisy.

 

2 czerwca (sobota)

Dzień Dziecka na Dworcu Głównym, ul. J. Piłsudskiego 105

Wydarzenie odbędzie się w godzinach 12.00-17.00. W programie m.in. 

12.00–15.00 gra mobilna Zielony Kapturek w Bibliotece

13.00–15.00 konkurs malowania lokomotyw na placu

13.00–14.00 i 16.00–17.00 zwiedzanie dworca z kolejarzem 

13.00–14.00 warsztaty kulinarne z Kasią Gubałą Warzywa górą! Od korzeni po liście.

a także

  • pokaz elektrycznych makiet pociągów
  • pokaz wozów bojowych Państwowej Straży Pożarnej
  • pokaz radiowozów Policji
  • warsztaty edukacyjne Honorowych Dawców Krwi PCK
  • warsztaty kulinarne dla dzieci
  • warsztaty edukacyjne Bezpieczne Wakacje.
Przeczytaj więcej