XVI edycja Festiwalu Dobrego Smaku

06.06.2019 11:22

NAJSTARSZY FESTIWAL KULINARNY W POLSCE
ŁÓDŹ JAKO KULINARNA STOLICA POLSKI

XVI edycja Festiwalu Dobrego Smaku

W czerwcu odbędzie się już 16. edycja znanego i lubianego przez łodzian Festiwalu Dobrego Smaku. Tegoroczna edycja będzie trwała dłużej niż zazwyczaj i odbędzie się od 7 do 16 czerwca. Festiwalowi, oprócz kulinarnej uczty, będzie towarzyszyć muzyka, taniec i film. Festiwal rozwija się i każdego roku przygotowuje nowe atrakcje. W tym roku tematem przewodnim są Cztery kolory. Cztery smaki. Organizatorzy pozostawiają kucharzom zupełną swobodę w doborze produktów, bo najważniejsze są tu kolory i cztery smaki.

16. edycja Festiwalu Dobrego Smaku, zacznie się 7 czerwca od hiszpańskiej fiesty. Wybrane restauracje i kawiarnie będą serwować potrawy charakterystyczne dla Hiszpanii, zwłaszcza rejonu Murcji, która jest miastem partnerskim Łodzi. Będą degustacje produktów charakterystycznych dla tego regionu Hiszpanii. Hiszpańska fiesta to nie tylko jedzenie, ale i taniec, muzyka, i film. Imprezy towarzyszące będą odbywać się od piątku do niedzieli.

Od 12 do 16 czerwca to pięć dni próbowania konkursowych dań. W tym roku tematem przewodnim są Cztery kolory. Cztery smaki. Oceniać festiwalowe propozycje będzie profesjonalne jury oraz łodzianie. Zwycięzcy otrzymają Statuetki Dobrego Smaku oraz nagrody rzeczowe podczas Gali Rozdania Nagród.

PROGRAM FESTIWALU 7 – 16 CZERWCA:

7.06 / Oficjalne otwarcie festiwalu

7 – 9.06 / Hiszpański weekend – dania i desery

Kuchnia hiszpańska w OFF’owych restauracjach

8.06 / Hiszpańska fiesta OFF Piotrkowska Center

Wstęp wolny: 18:00 – 22:00

Zapraszamy na hiszpańską fiestę na OFF Piotrkowską, gdzie wystąpią hiszpańscy tancerze flamenco oraz gitarzyści. Wystąpi m.in. Ana Belen. Wieczór zakończy projekcja filmów. Od strony ul. Roosevelta 10C graffiti będzie malował bardzo znany w Hiszpanii artysta Carlos Callizo. Profesor na wydziale Sztuk Pięknych Murcji (https://carloscallizo.com).

09.06 / Paryski Montmarte

Księży Młyn, godz. 9:00 – 17:00

 

  • 9:00 – Paryskie śniadanie w Butiku Cukierniczym Maison
  • 10:00 – 10:45 – Marta Dąbkowska / śpiew / piosenki Edith Piaf / 20-lecia /muzyka filmowa
  • 11:00 – 11:45 – prof. Mieczysław Gajos /piosenki Edith Piaf / Dalida
  • 12:00 – 14:00 – Rozpoczęcie turnieju bule – Antoine Lopez
  • 12:15 – 13:00 – Grupa akordeonistów ze szkoły muzycznej w Zgierzu
  • 13:00 – 14:00 – Lunch Fatamorgana
  • 14:00 – 14:30 – Pokaz mody motocyklowej – grupa Łódki na Kołach
  • 14:30 – 15:00 – Turniej bule. Rozstrzygnięcie konkursu
  • 15:00 – 16:00 – Koncert zespołu Smokhin Band

 

Podczas całego wydarzenia towarzyszyć nam będzie plener malarski studentów ASP.

 

11.06 / Selavi / C’est la vie

  • Uroczysta kolacja w Starym Kinie by Antoine Lopez
  • Wyszukane francuskie menu przygotuje Antoine Lopez
  • Bufet all inclusive w promocyjnej cenie
  • Koncert muzyki francuskiej

 

12 – 16.06 / Konkurs na najlepsze danie / deser / koktajl „Cztery smaki. Cztery kolory”

Plebiscyt na najlepszą potrawę – głosowanie poprzez aplikację.

Ocenia niezależne Jury i Festiwalowicze.

17.06 / Gala – Rozdanie nagród

Godz. 18:00 w restauracji „Na Zdrowie” (ul. Zdrowie 8, Łódź)

Przeczytaj więcej